Omenapuut kesälajikkeet

KYPSIÄ ELOKUUN LOPULLA – SYYSKUUN ALUSSA.
EIVÄT KESTÄ SÄILYTYSTÄ.

Kasvu-
vyöhyke
Valo-
vaatimus
ASTRAKAN GYLLENKROK

Keskikokoinen hedelmä. Pohjaväri kellanvihertävä, peitevärinä punaista viiruina tai laikkuina. Maku hieno, viinihappoinen. Puu pienikasvuinen.

 

III
BERGIUS

Ruotsalainen lajike 1900 luvun alkupuolelta. Hedelmä keskikokoinen, tummanpunainen,sisältä valkoinen. Maku mieto. Hyvä pölyttäjälajike.

 

V
GENEVA EARLY

USA-lainen risteytysjaloste, joka on tullut Norjasta. Hedelmä on pienehkö, kartiomainen. Maku raikkaan happoinen. Pohjaväri on harmaan valkoinen. Peiteväri violetinpunainen, joka saattaa peittää lähes koko hedelmän.

 

II
HUVITUS

Kotimainen vanha lajike 1800 luvun lopulta.Hedelmä pienehkö, keltainen jossa punaista peiteväriä.Hyvänmakuinen, imelähappoinen, kypsänä kuulakas.Pieni puu, tuottaa satoa jo nuorena.

 

V
JULY RED

Uusi amerikkalainen herkkulajike. Hedelmä täysin punainen, kookas ja aromikas.

 

II
LAVIA

Kotoisin Lavialta 1800 luvun lopulta. Hedelmä keskikokoinen, keltapunainen, maku makeahappoinen ja miellyttävä. Runsassatoinen ja terve lajike. Puu kookas ja voimakaskasvuinen. Hyvä pölyttäjä.

 

IV
LOHJAN KIRKAS

Kotoisin Lohjalta 1920 luvulta (Valkeakuulas x Gyllenkrokin Astrakaani) . Hedelmä kookas, vaalea ja mehukas.Maku mietohappoinen ja makea.

 

III
MAIKKI

Suomalainen jaloste ( Melba x Huvitus ). Hedelmä keskikokoinen, hehkuvanpunainen. Maku aromikas, mehukas ja lievästihappoinen. Puu hillittykasvuinen ja runsassatoinen. Hedelmät tautialttiita, ei suositella kotipuutarhaan.

 

III
MIO

Ruotsalainen kesälajike. Hedelmä keskikokoinen, kellertävä, punaista peiteväriä viiruina. Satoisa, terve ja hyvä syöntiomena.

 

 

II
NORLAND

Hedelmä pitkänomainen, täysin tummanpunainen kesäomena. Maku aromikkaan hapokas. Runsassatoinen, tulee aikaisin satoikään. Erittäin kestävä puu

 

 

VI
PIRJA

Suomalainen jaloste ( Huvitus x Melba ). Hedelmä pienehkö, punaviiruinen. Maku miellyttävän aromikas, makea. Puu pysyy pienenä eikä vaadi paljon leikkausta. Sato runsas ja tasainen.Puu talvenkestävä, tulee satoikään nuorena.

 

V
SUISLEPP

Vanha Virolainen lajike. Hedelmät keskikokoisia, punaisia. Omena on mehukas, makeahappoinen ja raikkaan makuinen. Kestävä ja terve lajike.

 

V
SÄVSTAHOLM

Vanha Ruotsalainen lajike 1800 luvun alusta. Hedelmä keskikokoinen, punaviiruinen.Maku miedon viinihappoinen. Runsassatoinen, hyvä pölyttäjälajike.

 

IV
TALLINNAN PÄÄRYNÄOMENA

Vanha Virolainen lajike 1700 luvulta. Hedelmä keskikokoinen, ruskeanpunainen. Maku mehukas ja päärynäarominen.

 

III
TEUTARIN KUULAS

Lohjalta löytynyt siementaimi. Hedelmä keltainen, valkeakuulastyyppinen, kypsyy myöhemmin. Omenat suuria, mehukkaita ja terveitä.

 

III
VALKEAKUULAS

Vanha Balttialainen lajike. Hedelmä suurehko, kellertävä, kypsänä läpikuultava. Maku raikkaan hapokas ja aromikas. Aikais- ja runsassatoinen. Hyvä pölyttäjälajike.

 

III
VUOKKO

Suomalainen jaloste ( Melba x Huvitus ). Hedelmä keskikokoinen tai suuri, vaaleankeltainen.Maku mehukas, sokerisen hapokas ja rapea.

III